Začalo to chlebem....
Nějakou dobu jsem ho dost řešila. Vadilo mi, že brzy plesniví v igelitu. Nejsme zrovna rodina, co by chleba snídala - svačila - obědvala - večeřela a tak dokola. Pár dní u nás byl. Dokonce i ten balený tvářící se superzdravě a celozrnně hned po koupení a rozbalení často už "to" v sobě měl.
Tak jsme přestali kupovat balený a ten koupený v pekařství jsme balili do utěrky. Vysychal nějak rychle. A bůhvíjak to nevypadalo hezky. Navíc z utěrky se mouka, drobky, semínka často omylem vysypaly všude možně...
A tak jsem začala šít - DVOUVRSTVÉ PLÁTĚNÉ SÁČKY na chleba. Testováno mnou, kamarádkami a rodinou. A funguje to.
V plátěném sáčku chleba vydrží déle čerstvý. Při pokojové teplotě 20 – 25°C vysychá pomalu a přirozeně.
Aby vydržel více dní měkký, ideálně ho v plátěném sáčku uložím do skřínky, zásuvky nebo dřevěné chlebovky.
Plátěný sáček je prodyšný. Chleba v něm neplesniví jako v igelitu. (O plísních a o tom, co způsobují za zdravotní problémy, se rozepisovat nebudu, ale dokážou toho dost...)
Navíc není nutné si brát další a další igeliťáky, které jsou i tak rok od roku tenčí, takže je nemůžu vícekrát použít.
Rohlíky a další drobné pečivo se prý má po koupení sníst ten den. Mně se ale osvědčilo přidat rohlíky k chlebu. Sice nejsou za dva dny křupavé, ale nejsou tvrdé, chleba jim udržuje vlhkost.